Vitamine D zelftest voor de apotheek

 De R zit weer in de maand, en daarom is het juist nu belangrijk uw patiënten te overtuigen van het belang van het slikken van Vitamine D. Vitamine D heeft bewezen toegevoegde waarde bij de opname van calcium ten behoeve van stevige botten, ook speelt vitamine D een belangrijke rol bij ons afweersysteem
Veel apotheken bieden al een jaarlijkse gezondheidscheck aan hun patiënten aan. Met deze gezondheidscheck kijkt u samen met uw patiënten naar een aantal factoren zoals bloeddruk, cholesterol, BMI, buikomtrek, en bloedsuikerwaarde. Hoe eenvoudig zou het dan zijn om binnen deze jaarlijkse check de vitamine D waarde mee te nemen.

Clindia levert nu een Vitamine D zelftest in een actiepakket:
Wat ontvangt u?

  • 10 x Vitamine D zelftest (AVP € 19,95)
  • baliedisplay
  • informatiefolders
  • A3 poster voor in uw apotheek
  • narrowcasting content

Voor de inkoopprijs van dit pakket vult u het formulier in. Onderstaand vindt u de materialen uit het actiepakket

Naam(Vereist)
Adres
(losse testen bestellen via info aanvraag)

Alles over vitamine D:
Vitamine D op recept niet meer vergoed.

De Minister van VWS heeft besloten om per 1 januari 2023  de vitamine D op recept niet meer te vergoeden via de ziektekostenverzekering. Hierdoor betaalt uw patiënt al vanaf dat moment zelf voor dit recept plichtige geneesmiddel.

De hoog gedoseerde vitamine D geneesmiddelen (zoals oa. de 5.600 IE, de 25.000 IE, de 50.000 IE en de 100.000 IE) zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar in uw apotheek. Omdat het een recept plichtig geneesmiddel betreft, dient de uitgifte van vitamine D in hoge dosering volgens de wet onder toezicht te staan van de apotheek.
Op de site allesovervitamined.nl vindt u uitgebreide informatie over de werking van vitamine D en de mogelijke invloed op diverse aandoeningen.

Veel gestelde vragen:

Waar kan ik deze zelftest kopen?
De vitamine D zelftest is al te koop bij diverse apotheken. Neem contact op via 
[email protected] voor een apotheek bij u in de buurt.

Informatie over de test?

Zie bijsluiters in verschillende talen:

Bijsluiter – Nederlands – Bijsluiter EngelsBijsluiter Duits – Bijsluiter TurksBijsluiter Spaans Bijsluiter ArabischBijsluiter Frans

Hoe werkt de Vitamine D zelftest?
25-hydroxy Vitamine D is de voornaamste opslagvorm van vitamine D in het lichaam. daarom kan de algemene vitamine D-toestand bepaald worden door het gehalte aan 25-hydroxy Vitamine D te detecteren. Een 25-hydroxy Vitamine D-spiegel van minder dan 30nmol/l wijst op een Vitamine D Deficiëntie of Insufficiëntie. Dan kan een Vitamine D-supplement aanbevolen worden.

Hoe moet de test geïnterpreteerd worden als de kleur en intensiteit van de lijnen verschillen?
Bekijk de illustratie in de kit en vergelijk de intensiteit van de T-lijn met de “Vitamine D Kleurenkaart” die bij de kit geleverd werd.

Wat moet ik doen als het resultaat deficiënt of insufficiënt is?
Als het resultaat deficiënt of insufficiënt is, betekent dit dat de vitamine D-spiegel in het bloed lager is dan 30nmol/l en dat u een arts of apotheker dient te raadplegen om het testresultaat te laten zien. Vervolgens zal de arts beslissen of bijkomende analyse uitgevoerd dient te worden.

Wat moet ik doen als het resultaat sufficiënt is?
Als het resultaat sufficiënt is, betekent dit dat de vitamine D-spiegel hoger is dan of gelijk is aan 30nmol/l en binnen het normale bereik valt. Valt u binnen de doelgroep waarbij extra Vitamine D wordt aanbevolen, blijft u deze dan volgens advies van het voedingscentrum gebruiken.

Hoe betrouwbaar is de vitamine D zelftest?
De vitamine D zelftest heeft een accuraatheid van 94,4%. Wilt u hier meer over weten? vraag via het formulier hierboven de informatie aan.