In Vitro Diagnostiek

In Vitro Diagnostiek (IVD) verwijst naar testen en onderzoeken die worden uitgevoerd op monsters van lichaamsvloeistoffen zoals bloed, speeksel, urine, faeces en weefsel, de onderzoeken worden uitgevoerd buiten het menselijk lichaam, in een gecontroleerde laboratoriumomgeving. IVD-onderzoeken worden gebruikt om informatie te verkrijgen over de gezondheidstoestand van een persoon, het identificeren van ziekten, het monitoren van behandelingen etc.  

Binnen de In Vitro Diagnostiek zijn sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw de volledig geautomatiseerde laboratoriumstraten bezig aan een opmars. Mede door fusies worden de labs steeds groter en de geautomatiseerde straten steeds belangrijker. Maar ook in deze grote labs blijft altijd plaats voor de zogenaamde niche-testen, waaronder onze OC-Sensor systemen, maar ook losse testkits en sneltesten. De OC-Sensor systemen worden geplaatst in labs voor onderzoek naar Fecaal Occult Bloed (FIT of iFOBT). Begin 2023 hebben we een nieuw systeem op de markt gebracht, waarbij we naast iFOBT ook Fecaal Calprotectine (FCa) testen op de OC-Sensor Ceres.

Daarnaast bieden wij diagnostiek aan die aanvullend is op het gebied van laboratoriumdiagnostiek, de zogenaamde Point of care-systemen voor bepalingen in de eerste lijn. Deze POC-testen zoals Uriscreen en LFA’s zijn goed in te zetten in bijvoorbeeld de huisartsenpraktijk. Ook leveren wij sneltesten voor heel specifieke ziektebeelden. Denk bijvoorbeeld aan sneltesten voor tropische ziekten of testen voor DoA (Drugs of Abuse). In beide gevallen kan de aanvrager niet wachten op de uitslagen van de teststraat, maar heeft een sneltest met resultaat binnen enkele minuten de voorkeur. Clindia levert deze sneltesten voor tropische ziekten en DoA van Biozek.

Klinische Chemie en Hematologie

Deze specialismen binnen de IVD houden zich bezig met het analyseren van lichaamsvloeistoffen, zoals urine, faeces en andere lichaamsweefsels, waarbij de Hematologie zich richt op de diagnostiek van bloed in algemene zin. Het doel is om informatie te verkrijgen over de gezondheidstoestand van patiënten. 

Enkele veelvoorkomende tests en metingen die in de klinische chemie en hematologie worden uitgevoerd, zijn onder andere: bloedglucose, lipidenprofiel, urineweginfectietesten, eletrolyten, tumor markers, hormoonniveaus en bloedstollingstesten. Testen die Clindia levert zijn onder andere:

Meer weten over klinische chemie en hematologie, en de producten die wij leveren?

Medische Microbiologie, infectieserologie en virologie

Medische microbiologie, infectieserologie en virologie zijn de vakgebieden binnen de medische wetenschap die zich richten op de studie van micro-organismen (zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten) en hun rol bij infectieziekten in het menselijk lichaam. 

Testen die Clindia levert zijn onder andere: Lateral Flow Assays voor detectie van virussen vanuit volbloed, serum/plasma en ‘vingerprik’. IFA’s (Immunofluorescentie Assays), om antistoffen aan te tonen en antisera voor het typeren van bacteriën. 

Meer weten over Medische microbiologie, infectieserologie en virologie, en de producten die wij leveren?

Gastro-enterologie

Bij gastro-enterologisch onderzoek worden verschillende diagnostische technieken gebruikt, waaronder endoscopie (zoals gastroscopie en colonoscopie), beeldvorming zoals echografie en CT-scans, laboratoriumtests en andere gespecialiseerde onderzoeken om de oorzaak van symptomen te achterhalen en de juiste behandeling voor te stellen. Binnen de gastro-enterologie is Clindia actief met verschillende testen. Wij zijn o.a. leverancier van de Medifactia Radiopaque Transit pellets. Deze diagnostische test wordt toegepast bij patiënten om de colon transit tijd te beoordelen bij patiënten met darmpassageproblemen.  Ook leveren wij de Coprostrip Helicobacter pylori sneltest voor de diagnostiek van H. pylori in faeces.   

Meer weten over de gastro-enterologische producten die wij leveren?

Analyseapparatuur, incl. onderhoud, machineonderdelen en verbruiksartikelen

Clindia levert ook een aantal analysesystemen. Waaronder de OC-Sensor systemen Pledia en IO volautomaten voor de opsporing van humaanhemoglobine in ontlasting. Zo kunnen (voorlopers van) darmkanker in een vroeg stadium worden opgespoord. Het unieke design sampling bottle (S-bottle) dat bij deze machine wordt gebruikt, is zeer gebruiksvriendelijk en hygiënisch. Nieuw is de OC-Sensor Ceres, waarbij Fecaal Occult Bloed en Fecaal Calprotectine uit één afnamebuis worden bepaald. Daarnaast levert Clindia van de firma Dynex de Dynex Agility 12 plate processing system en de Dynex DS2 ELISA processing system.  

Uiteraard verzorgen wij ook het serviceonderhoud van deze apparaten en leveren wij de machineonderdelen en verbruiksartikelen en verzorgen wij de training van het laboratoriumpersoneel. Ook kan Clindia de applicaties voor de analyseapparatuur schrijven, of ondersteuning bieden bij het schrijven hiervan. Voor het trainen van laboratoriumpersoneel beschikken wij over een opleidings- en instructieruimte, die we naar behoefte kunnen inzetten voor trainingen, demonstraties en andere doeleinden voor klanten of potentiële klanten. 

Meer weten over de analysesystemen die wij leveren of interesse in ons serviceonderhoud pakket?