Immunologie

Bij de meestvoorkomende auto-immuunziekten zijn zogenaamde antinucleaire antistoffen (anti nuclear antibodies, oftewel ANA) in de circulatie van de patiënt aanwezig. Deze antistoffen zijn gericht tegen bestanddelen van de celkern of tegen bepaalde eiwitten uit het cytoplasma. Daarnaast worden vaak Reumafactoren (IgM, IgG, IgA, IgE) aangetroffen bij reumatoïde artritis, gericht tegen lichaamseigen IgG-antistoffen. Clindia biedt ELISA’s (Enzyme Linked Immunosorbent Assays) voor het aantonen van:

RF (IgM)

Reumafactoren komen voor bij reumatoïde artritis, maar ook bij andere auto-immuunziekten zoals het syndroom van Sjögren. Daarnaast kunnen ze ook voorkomen bij langdurige bacteriële of virale infecties. De hoogte van de RF-IgM titer is vaak gerelateerd aan het ziektebeloop.
- ELISA-IgM-RF
- Novalisa RF-IgM Rheumatoid Factor

β2-glycoproteïne (IgM, IgG)

Voor de opsporing van antistoffen tegen β2-glycoproteïne bij patiënten met onverklaarde trombose of met een antifosfolipiden syndroom (APS).
- β2-glycoproteïne IgM
- β2-glycoproteïne IgG

Lysozym

Lysozym is een eiwit dat behoort tot de groep van de alkalische glycosidases, voorkomend in witte bloedcellen, namelijk intestinale granulocyten, monocyten en macrofagen.
Lysozym komt voor in bepaalde organen zoals de milt, de nieren en de darmen. Er is een test beschikbaar voor de bepaling van antistoffen tegen lysozym in serum, urine en liquor, en een test voor de bepaling in feces.
Lysozym wordt bepaald om nierschade op te sporen en kan anderzijds worden gedetecteerd in alle cellen van het ontstekingsfiltraat tijdens een acute aanval van de ziekte van Crohn.
- Lysozym ELISA

Het volledige productassortiment van de productgroep Immunologie vindt u hier.